Szukasz soli kłodawskiej? Kliknij tu.
Sól to związek chemiczny niezbędny do poprawnego działania organizmu człowieka. Jakie cechy posiada niejodowana sól kłodawska oraz sól himalajska? Dlaczego należy stosować je w gastronomii?
Różowa sól himalajska – jakie minerały zawiera?
Sól kuchenna to jedna z najważniejszych przypraw, która świetnie podkreśla smak posiłków. Chociaż nieumiarkowane użycie soli ma niepożądane oddziaływanie na nasze samopoczucie, to jej rozważne dawki (w granicach 6 g dziennie) są niezbędne dla właściwego funkcjonowania naszego organizmu. Sól zaopatruje nas wszak w sód, tj. w pierwiastek odpowiadający za podtrzymanie optymalnego ciśnienia we krwi oraz gospodarkę wodną. Jednym ze zdrowych rodzajów soli jest sól himalajska czerpana ze złóż mających prawie 250 mln lat. Składnik ten mieści w sobie masę wartościowych minerałów i pierwiastków, między innymi selen, cynk czy żelazo, a jednocześnie nie posiada szkodliwych składników i zanieczyszczeń, takich jak toksyczne metale ciężkie. Różowa sól himalajska doskonale podkreśla smak potraw i jest do kupienia zarówno w postaci dużych, jak i niewielkich kryształków.
Sól kłodawska – wykorzystywana nie tylko w przemyśle spożywczym
Sól kłodawska niejodowana natomiast to substancja o dużym poziomie czystości – posiada ok. 97% NaCl i stanowi znakomity do domowych przetworów. Jest wartościowym źródłem cynku, magnezu czy wapnia, czyli składników potrzebnych do zachowania dobrego samopoczucia. Niejodowana sól kłodawska czerpana jest w kopalni Kłodawa w województwie wielkopolskim. Nie poddaje jej się ługowaniu, dzięki czemu nie traci swoich cech i jest bez trudu wchłaniana przez układ pokarmowy. Sól kłodawska jest często wykorzystywana nie tylko w przemyśle spożywczym, ale również sektorze chemicznym, przemysłowym oraz w rolnictwie, kosmetyce i lecznictwie.
Dane firmy:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669-997-776
E-mail:
[email protected]