Sok z kiszonek – zdrowie w butelce

Chcesz zamówić sok z buraków kiszonych? Wejdź na artmankiszonki.pl.

Kwaszonki wykorzystuje się w słowiańskiej tradycyjnej kuchni od stuleci. Od paru lat jednakże notorycznie wymienia się też ogromne właściwości zdrowotne soków z kwaszonych warzyw, przede wszystkim z kapusty oraz buraków. To prawdziwy tzw. super żywność, która dzisiaj często spotykana jest na półkach marketów w sekcjach z przetworami.

Sok z kiszonej kapusty – znaczne ilości witamin i minerałów

W dzieciństwie sok z kiszonej kapusty pił bodaj każdy z nas. Nasze babcie na własną rękę kisiły kapustę wedle przekazywanych w rodzinie przepisów, a po zjedzeniu kapusty częstokroć dawały swoim wnukom szklankę z sokiem, mówiąc, że napój jest niezmiernie zdrowy, choć nie wszystkim smakuje. I nie były w błędzie! Sok z kapusty kiszonej to prawdziwe źródło witamin! Ma on w składzie duże ilości witaminy A, C, E oraz witamin z grupy B, a także liczne minerały, jak m.in. magnez, żelazo oraz cynk. Wiele osób miewa problem z przystosowaniem się do cierpkiego smaku tego soku, jednakże warto sięgać po niego systematycznie, bo usuwa toksyny z organizmu, redukuje poziom choresterolu, usuwa toksyny z organizmu, działa on grzybo- i bakteriobójczo i wspomaga trawienie, a przez to może być wykorzystany w procesie odchudzania. Przede wszystkim zaś pomaga uzupełnić niedostatek kwasu askorbinowego, co podnosi odporność organizmu oraz chroni przed przeziębieniami. Sok z kapusty kiszonej podaje się też anemikom z uwagi na zawarte w nim żelazo. Naturalnie, nawet tak zdrowego napoju nie warto nadużywać – zaleca się spożywać nie więcej niż 1 kubeczek soku dziennie.

Sok z kwaszonych buraków jest jednakowo zdrowy!

Sok z kiszonego buraka jest drugim popularnym sokiem, który stosujemy od zawsze do gotowania i który spożywamy także jako przekąskę. Zawiera on wiele witamin i ma właściwości antyoksydacyjne, przeciwzapalne oraz antyseptyczne. Sok ten podnosi ogólną odporność organizmu: poprawia koncentrację, dobrze wpływa na przemianę materii, a przy tym redukuje poziom cholesterolu we krwi. Chociaż buraki cechują się dużą zawartością cukru, to sok z kiszonego buraka nie ma wysokiego IG i może być spożywany przez osoby cierpiące na cukrzycę. Nie rekomenduje się jednak jego spożycia kobietom karmiącym piersią oraz w ciąży, jak również osobom cierpiącym na reumatyzm lub schorzenia nerek.

Jeżeli nie posiadasz wiedzy, aby przygotowywać soki z kwaszonych warzyw samemu, możesz zakupić je w swoim sklepie lub zamówić bezpośrednio w sklepie internetowym producenta. Nie zapomnij jednak, że soki tego rodzaju należy przechowywać w w chłodnym miejscu.

Jeśli nie masz czasu, by przygotować sok z kiszonych warzyw samodzielnie, możesz zakupić je w ulubionym sklepie bądź zamówić większą ilość bezpośrednio na stronie producenta. Pamiętaj jednak, że takie soki należy przechowywać w warunkach chłodniczych.

Dane firmy:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669 997 776
E-mail: [email protected]