Artykuły fermentowane po latach odsunięcia na dalszy plan znowu wróciły do naszego menu. Do kiszonych buraków i kapusty dołączają również inne, dotychczas mniej znane warzywa i owoce. Mówiąc o zdrowotnych walorach fermentowanego jedzenia nie można nie wspomnieć też o napojach takich jak maślanka, kwas chlebowy albo rozmaitego rodzaju zakwasy i soki z kwaszonych warzyw. Szczególnie te ostatnie są warte zainteresowania – pomagają w prosty i szybki sposób wprowadzić do naszego organizmu witaminy niezastąpione dla jego poprawnego działania.
Sok z kiszonych buraków i kapusty – jakie składniki w nich odnajdziemy?
Sok z kapusty kiszonej to napój posiadający w składzie masę związków wpływających zbawiennie na nasze samopoczucie. Najważniejszym elementem są bez wątpienia bakterie kwasu mlekowego odpowiadające za fermentację. Sok z kapusty, ogórków czy inny kiszonek to też kopalnia witamin. Godna uwagi jest przede wszystkim wysoka zawartość kwasu askorbinowego, czyli witaminy C – zaledwie pół szklanki tych soków zawiera jej więcej niż cytryna. Soki z kiszonek powinno się również pić ze względu na zawartość witaminy E i K, witamin z grupy B oraz duże nasycenie solami mineralnymi.
Sok z kapusty kiszonej – dlaczego należy go pić?
Sok z kiszonych kapusty, ogórków i buraków, z powodu obecności bakterii fermentacji mlekowej pozytywnie oddziałuje na naszą odporność oraz pracę układu pokarmowego. Dodatkowo nagromadzenie witamin polepsza działalność układu nerwowego, łagodzą objawy cukrzycy, szkorbutu i depresji, a także pomagają poradzić sobie ze zmęczeniem psychicznym i fizycznym. Po kwaszonki winny oprócz tego sięgnąć osoby zmagające się ze schorzeniami układu pokarmowego, takimi jak np. wrzody dwunastnicy lub refluks. Pobudzają one także apetyt i działają osłonowo podczas leczenia antybiotykami i wzmacniają apetyt.
Dane firmy:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669-997-776
E-mail:
[email protected]