Barszcz czerwony – zupa i dodatek do innych dań

Zobacz, gdzie zamówić ekologiczny barszcz z buraków kiszonych.

Trudno jest uważać, iż barszcz czerwony to danie typowo świąteczna, którą spożywamy z reguły w czasie Wigilii czy też większych rodzinnych spotkań. W rodzinach, w których tradycja podawania obiadów z dwóch dań wciąż się utrzymuje, barszcz czerwony cyklicznie spotykany jest na stolikach nie tylko w postaci zupy, lecz także jako dodatek do wielu dań.

Barszcz czerwony – niskokaloryczna zupa obiadowa, lecz również smakowita przekąska

Zdawałoby się, że barszcz czerwony to niezbyt trudny do ugotowania wywar z buraków, który sam w sobie nie jest bardzo pożywną potrawą. Tymczasem właśnie jego kwaśny, a równocześnie lekko słodkawy aromat sprawia, że bardzo dobrze dopełnia się on z odmiennymi smakami. Potencjalnych dodatków do barszczu czerwonego jest sporo – niektórzy wrzucają do niego uszka z kapustą, grzybami albo mięsem, inni wolą w nim jajo na twardo, kawałki kiełbasy i kartofle. Barszcz czerwony to nie tylko danie na obiad, ale też smakowita przekąska albo kolacja na ciepło – gorąca szklanka tej zupy rewelacyjnie podkreśli smak bułki drożdżowej z mięsnym nadzieniem bądź chrupiącego krokieta z grzybami.

Należy podkreślić, że barszcz czerwony, o ile nie dodano do niego śmietany, nie jest zupą bardzo kaloryczną. Danie to uznawane jest za zdrowe, ponieważ zawiera kwas foliowy, mangan, witaminy z grupy B oraz witaminę C, a także wiele żelaza, przez co zaleca się je osobom chorującym na anemię. Jednak z uwagi na to, że fundamentem tej potrawy są buraki zawierające sporo cukru, a zarazem zazwyczaj je się ją z dodatkami mających w składzie ogromne ilości węglowodanów, muszą na nią uważać cukrzycy.

Zakwas z kiszonych buraków na barszcz czerwony – kup lub zrób samodzielnie

Nie powstał uniwersalny przepis na barszcz z buraków – każdy w kuchni wykorzystuje preferowane przez siebie dodatki i odmiennie doprawia to danie. Niektórzy dodają do niego nieco cukru, by uwydatnić naturalny słodkawy smak buraka, inni uwielbiają pikantny barszcz ze sporą ilością pieprzu. Jedno jednak jest pewne – barszcz czerwony smakuje najlepiej, jeśli szykuje się go na bazie zakwasu. Zupa na zakwasie z buraków kiszonych ma silniejszy, kwaskowaty posmak oraz wyróżnia się bardziej wyrazistym czerwonym kolorem, a na dodatek dostarcza organizmowi więcej kluczowych witamin i minerałów. Taki zakwas z buraków kwaszonych można naturalnie przygotować osobiście, ale okres fermentacji trwa mniej więcej 7 dni. Jeżeli jednak znienacka najdzie cię ochota na tę zupę, wcale nie musisz na nią czekać – po prostu kup gotowy już zakwas na barszcz czerwony w butelce w markecie bądź przez internet.

Dane firmy:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669 997 776
E-mail: [email protected]