Sprawdź, gdzie kupić kiszone ogórki, wejdź na artmankiszonki.pl/pl/c/Ogorki-kiszone/13.
W zupie, w sałatce, na kanapce lub w formie dodatku do dania głównego – ogórki kwaszone w naszej kuchni podajemy częściej niż pragnęlibyśmy przyznać. Nie powinno to zadziwiać, ponieważ kiszonki są jednocześnie zdrowe, jak i smaczne.
Kiszone ogórki – kup gotowe albo zrób je samodzielnie
Ogórki kwaszone to warzywa, które wystawiono na działanie naturalnego procesu fermentacji. Ich przyrządzanie jest nadzwyczaj łatwe. Używa się do tego dużych glinianych garnków lub beczułek z drewna, w których ogórki wespół z przyprawami zalewa się wodą z solą. Potem pozostawia się je na nie mniej niż 2 tygodnie w chłodnym miejscudo momentu, aż fermentacja mlekowa zakwasi zawartość. Wielbiciele mniej kwaśnych kiszonek mogą przystąpić do konsumpcji ogórków już po paru dniach – ogórki tego rodzaju to tak zwane ogórki „małosolne”. W podstawowym przepisie do zalewy wraz z ogórkami wkłada się koper oraz ząbki czosnku, niemniej jednak smak kiszonych ogórków można urozmaicić również innymi przyprawami, między innymi liśćmi laurowymi, ziarnami gorczycy lub cząstkami ostrej papryki. Oczywiście nie każdy ma czas czy też dostatecznie miejsca w kuchni, by samemu zrobić takie kiszonki. Nie każdy dysponuje także piwnicą albo spiżarką, w której może składować przetwory w większych ilościach. Nie oznacza to jednak, iż należy zrezygnować z ogórków kwaszonych – w dowolnym momencie możemy nabyć je w sklepie na wagę bądź w wygodnych opakowaniach, np. w woreczkach z folii czy w kubełkach z rączką, które bez przeszkód da się przechowywać w lodówce.
Czy należy jeść ogórki kwaszone?
Od stuleci znane jest przekonanie, iż sfermentowane warzywa pozytywnie oddziaływają na ludzki układ pokarmowy. I tak jest w rzeczywistości, ponieważ wespół z kiszonkami konsumujemy pożyteczne kultury bakterii, które dobrze oddziaływają na florę jelit oraz redukują ich pH, wspierając w ten sposób proces trawienia. Jednak na tym nie koniec! Ogórki kwaszone nie są kaloryczne (to około 12 kcal na 10 dag), a zarazem zawierają między innymi witaminy z grupy B, witaminę D, E i C, a także niemało minerałów istotnych dla właściwego funkcjonowania organizmu, to np. magnez, wapń, żelazo, potas czy selen. A co z sokiem z ogórków kwaszonych? Jeżeli lubimy cierpkie smaki, nie trzeba wylewać go po spożyciu kwaszonek. Lepiej użyć go do zupy ogórkowej albo wypić, bo w trakcie kiszenia składniki odżywcze przechodzą po trosze do zalewy. Trzeba jednakże zaakcentować, na kwaszonki muszą uważać osoby z nadciśnieniem – w kiszonkach może znajdować się bowiem spora ilość soli.
Dane firmy:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669 997 776
E-mail:
[email protected]