Zobacz, gdzie kupić kapustę kiszoną.
Charakterystyczny smak białej kwaszonej kapusty jest niezaprzeczalnie cząstką środkowoeuropejskiej kultury kulinarnej. Jest ona elementem licznych dań i statystyczny Polak dość często widzi ją na stole. I popieramy to, ponieważ kapusta kwaszona to nadzwyczaj zdrowe pożywienie.
Kwaszona kapusta – czy warto spożywać?
Kapusta kiszona, czy też kwaszona, gdyż tych określeń używa się zamiennie, to jeden z tych artykułów żywnościowych, które powstało na skutek dążenia człowieka do znalezienia metody na długie magazynowanie pożywienia. Drobniutko poszatkowane główki białej kapusty stają się zdatne do spożycia przez długi okres czasu na skutek poddania działaniu fermentacji mlekowej. Kiedyś konsumowanie kwaszonej kapusty pozwalało uzupełnić konieczne minerały i witaminy, których pozyskanie zimą było zdecydowanie trudniejsze niż obecnie. A warto podkreślić, iż w kiszonej kapuście jest mnóstwo substancji, które są niezbędne dla właściwego funkcjonowania ludzkiego organizmu. To doskonałe źródło witaminy A, witaminy K wspierającej układ sercowo-naczyniowy i kości oraz posiadającej m.in. właściwości antybakteryjne i przeciwzapalne, jak również witaminy C, która podnosi odporność na przeziębienia. W produkcie tym znajdują się także inne istotne dla ustroju witaminy, czyli te z grupy B (jak B3, B5, B9). Poza tym, kwaszona kapusta to źródło m.in. kwasów tłuszczowych omega-3, wapnia i potasu. Zarazem to żywność nie dostarczająca wielu kalorii, dlatego zaleca się jej konsumpcję osobom na diecie.
Kapusta kwaszona – w krokietach i w zupach
Kiszona kapusta na naszych stołach pojawia się zarówno jako główny składnik potraw, jak i jako przystawka do nich. Na surowo na ogół spożywa się ją jako surówkę z tartą marchewką lub siekaną cebulą, która pasuje do potraw z kartofli i ryb, a rzadziej na słodko – z dodatkiem łyżeczki cukru. To również artykuł, który cudownie harmonizuje z grzybami i mięsem, więc wykorzystuje się ją w farszu do łazanek, pasztecików i pierogów. Rzecz jasna, bez kiszonej kapusty nie byłoby popularnych polskich dań – bigosu, kapuśniaka albo góralskiej kwaśnicy.
Właściwie każda babcia posiada swój sposób na kiszoną kapustę, jednakże obecnie coraz rzadziej kisi się ją w domu, bo nie ma już konieczności składowania artykułów spożywczych na czas zimy. Kapustę kiszoną w małych i dużych opakowaniach bez przeszkód nabyć można w każdym sklepie osiedlowym, a także można zamówić ją przez internet. Polscy producenci mają w swojej ofercie również kapustę kwaszoną z certyfikatem żywności ekologicznej.
Dane firmy:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669 997 776
E-mail:
[email protected]