Gdzie najlepiej kupować pieczywo?

Pieczywo to w naszej kulturze podstawa jadłospisu człowieka. Jest produkowane z mąki, soli, wody, mleka, środków…

Barszcz czerwony – zupa i dodatek do innych dań

Trudno jest uważać, iż barszcz czerwony to danie typowo świąteczna, którą spożywamy z reguły w czasie…

Soki z buraków i kiszonej kapusty to samo zdrowie!

Artykuły fermentowane po latach odsunięcia na dalszy plan znowu wróciły do naszego menu. Do kiszonych buraków…

Czego nauczy Cię kurs gotowania?

Samodzielne przyrządzanie posiłków w domu ma wiele plusów. Największym z nich jest w szczególności oszczędność pieniędzy…

Iced coffee a ice coffee – czym się od siebie różnią i jak je przyrządzić?

W upalne dni nie ma nic lepszego niż kawa na zimno, czyli ice coffee lub iced…

Prozdrowotne działanie ogórków kiszonych

W zupie, w sałatce, na kanapce lub w formie dodatku do dania głównego – ogórki kwaszone…

Sok z kiszonek – zdrowie w butelce

Kwaszonki wykorzystuje się w słowiańskiej tradycyjnej kuchni od stuleci. Od paru lat jednakże notorycznie wymienia się…

Zdrowy i smaczny składnik wielu potraw – kapusta kiszona

Charakterystyczny smak białej kwaszonej kapusty jest niezaprzeczalnie cząstką środkowoeuropejskiej kultury kulinarnej. Jest ona elementem licznych dań…

Superfood po polsku

Termin “superfood” oznaczający żywność, która jest szczególnie bogata w składniki odżywcze pozytywnie wpływające na utrzymanie dobrego…

Jaką żywność uznaje się za ekologiczną?

Od dynamicznego rozkwitu przemysłu żywieniowego, który rozpoczął się w XX w., artykuły spożywane przez nas codziennie…